2013. november 7., csütörtök

Alcatel OneTouch Idol X

Rég került már ki cikk, így épp itt az ideje, hogy jöjjön ez.

Már kettő górcső alá került az Alcatel One Touch Idol széria készülékeiből, most itt a harmadik, amit elemzek, de nem ez a harmadik a szériába.


Az Alcatel OneTouch idol X, talán a legnagyobb, 5”-os képernyővel ellátott darab. Ők is bevezették ezt a színes hátlap trendet, és ma már valóban nem furcsa végigmenni egy rikító piros telefonnal az utcán. Ezt a trendet a Nokia robbantotta ki, amikor megjelentek a Lumia színes telefonok.
Nem csak az Alcatel jött rá, hogy ez tetszhet a felhasználóknak, hiszen az Apple is kiadta saját színes készülékét.


Az Alcatel OneTouch Idol széria már ötödik darabját éli meg.
Az első a sima Idol volt, 4,7”-os kijelzővel és néhány kis aprósággal. Őt követte az Ultra szintén ekkora méretekkel, a Mini 4”-al, az idol S, és most az X 5”-al.
Ezen széria készülékeinek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy 2 SIM foglalattal rendelkeznek, ezáltal Dual Stand-by módra képesek, de dual activra nem. Ez nagyjából annyit tesz ki, hogy ha az egyik kártyán hívást fogadunk vagy kezdeményezünk, akkor a másik kártya arra az időre lekapcsol.


Az Idol X is, a többi One touch-hoz hasonlóan kijön 2 SIM-es változatban, melynek memóriája nem bővíthető tovább, míg az 1 SIM-es változaté MicroSD kártyával megoldható.


Doboz
A doboz sima, fehér színű, a közepén, nagy képen a belül megbújó telefon. Ezt, a leemelhető felső rész alatt találjuk egy kis tálcán, alatta termékelírások és a megszokott hozzávalók. Egy töltő adapter, egy USB kábel és egy agyba dugós fülhallgató.


Külső
Az előlapon helyezkedik el a FullHD felbontású, 5”-os IPS kijelző. Több gyártóval ellentétben az Alcatel nem tette rá a gombokat a kijelzőre. A kijelző körül pozitív, hogy egy nagyon vékony káva lett kialakítva. Felülrejtőzik egy állapotjelző LED, ami jelzi, ha valami történt a készüléken, egy beszédhangszóró valamint egy előlapi kamera.

A készülék tetején kapott helyet a 3,5mm-es Jack aljzat, valamint a bekapcsoló gomb, ami egy ekkora készüléknél már jobb, ha oldalt van.
Bal oldalt csak a MicroSD kártya helye van, amit egy mágnes segítségével visszacsukódó kis ajtó rejt.
A jobb oldalon csak a SIM foglalat kapott helyet.  Itt van még a hangerőszabályzó gomb is.

Hátul a hátlapi kamera, egy Alcatel One Touch felirat és egy hangszóró helyezkedik el.
A külsejét zsírtaszító réteggel vonták be, ennek hatására vízállóvá vált, illetve a fényes hátlap nem gyűjti az újlenyomatokat.

Rendszer
Az Alcateltől megszokottan Andorid rendszer fit az eszközön, ebből is a 4.1-es Jelly Bean, ami azonban az ő egyedi menürendszerükkel van ellátva. A programok gyárilag mappákba kerültek.
Külön menü gomb nincsen elhelyezve, olyan alkalmazások, mint például a facebook az előző oldalon vannak elhelyezve.
A kijelzőre extra widgeteket is ki lehet rakni, ezekből rengeteg áll rendelkezésünkre.

A böngésző kellőképpen gyors, nem akadozik, nem gondolkozik. A szöveget természetesen tördeli, ha ráközelítünk.

A zenelejátszó a megszokott Android rendszerbeli, annyi eltéréssel, hogy az albumborító animálva mozog.

A videó lejátszó, az 1080p-s videókat jól viszi, de ez nem meglepő, hiszen maga a kijelző is FullHD.


Hardver
A készülék 2 Gb RAMmal lett ellátva, ez megfelel a mai igényeknek, hogy úgy mondjam, teljesen tökéletes alap dolgokra. A telefon belső memóriája 16Gb, ami MicroSD kártyával bővíthető. A készülékben egy 1,5 GHz-es Quad-core, négy magos processzor kapott helyet.

Kamera
A kamera egy 13 megapixeles, 1080p-s videó rögzítésére alkalmas kamera. Az előlapi 2 megapixeles, maximum 1920×1080 pixel felbontású. A hátlapi esetében ez 4208×3120.
Természetesen autófókusz és beépített vaku van a készülékben.

Használhatóság
A készülék játék használatára nem alkalmas, a hardver nem képes ellátni azt, ami a FullHD kijelzőhöz kelljen. Filmekre tökéletes, de játékra már nem jó. Filmeknél is maximum 1080p. Az Alcatel azonban próbálja fokozni a teljesítményét a telefonnak.

Zárás
Egy jó készüléket kapunk, a maga 99 ezer forintos áráért, viszont aki játékra használja az csalódni fog, nagyon komolyan. Mégis, ha filmnézésre, böngészésre, zenehallgatásra, na meg persze telefonálásra használja annak tökéletes.
Aki nem játszik sokat annak Ajánlom!

Végkövetkeztetés:
Külső                                      9/10               
Design                         5/5                 
Anyaghasználat          4/5                 
Belső                                      7/10
Rendszer                     4/5
Hardver                      3/5
Felhasználói élmény             15,5/20                      
Kamera                       4/5
Kezelhetőség              5/5
Játékok                       2/5
Filmek                         4,5/5

A készülék valamikor november végén fog megjelenni, és mint már írtam 99 ezer forint lesz az ára.

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, kövess bloglovinon, vagy tetszikeld facebook oldalamat, amire a bal oldalt felül lévő ikonra kattintva jutsz el. Köszönöm, hogy elolvastad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése