2013. november 2., szombat

iPad Air

Könnyű és erős


Az Apple idén már több igazán dicsérnivaló készüléket dobott a piacra. Ez év októberét most egy új táblagép, az Apple iPad Air nevet viselő eszköze hódította meg.
A neve is enged arra következtetni, hogy egy légies, könnyű eszközről van szó, és ez igaz is, valóban, táblagéptől szokatlan súllyal büszkélkedhet.


De akkor egy kis visszatekintés, hisz az iPad igen nagy múltú eszköz.
Az első, iPad 1, a maga korában egy hihetetlen mérföldkőnek számított, benne minden, ami kellhet a hétköznapokban, és elfért egy táskában. 

Ez után jött az iPad 2, ami némi kis helyrepofozgatáson kívül semmi újat nem hozott a piacra, néhány apró hardveres frissítést leszámítva.

Ezután jött az áttörés, amikor is megjelent a Retina kijelzős iPad 3, ami mai napig a felhasználók egyik kedvence. Itt természetesen újra frissült a hardver, a szoftver is átesett némi pofozgatáson, de a legnagyobb változást a megjelenítő mutatta.

Ezek után ismét egy lényegtelen frissítés jött, az iPad 4-ben, ami igazándiból ismét csak hardveresen mutat fejlődést.

(Nos, nem tudom miért, de nekem ez egy ugyan olyan séma, mint a Windows-é, hogy egyszer jó egyszer nem és újra. AZ iPad egyszer nagyot dob egyszer csak lök és szintén.)


Szóval elértünk 2013-ba. Mindenki, akit érdekelt és megtehette, idén október 22-én odaült a gépe elé és élőben figyelte, ahogy Tim Cook leleplezi az új, teljesen újratervezett iPad Airt.


A megszokott séma, de új színek: asztro szürke és fehér, fém hátlap, üveg előlap, 9,7”-os kijelző, ami nem meglepő módon Retina, hátlapi kamera vaku nélkül, előlapi kamera, sima főgomb és pont. Ennyi kívülről egy iPad.

Na de akkor miben is lehet új ez a gép?


Jonathan Ive munkája nyomán ebbe is belekerült a teljesen újratervezett, de még azért felismerhető iOS, ami a 7-es számot kapta.
Szoftveresen talán más változás nem is történt, hisz ugyanaz az új iOS mint a régi csak más designt kapott.
A táblagép azonban hardveresen azért mutat valamit, ami megint csak szép, a 64 bites processzort, ami azt jelenti, hogy már egy számítógéppel képes vetekedni. És akármennyire is 2 a valahanyadikon magos processzor kerül egy konkurens cég gépébe, az ezzel szemben labdába se rúghat.


Hardver és Szoftver
Az Ipad megkapta a már említett, az iPhone-ban is felhasznált 64 bit-es felépítésű processzort, de itt már az 1,4 GHz-es változatot. Emellé 1GB központi memória társul.
A táblagép nagyon erősnek mondható hardveresen és még évekig biztosan nem lesz vele gond.

Az eddigi iPadekhez képest hatalmas fejlődést mutat a rendszer, a korábbinál 2× jobb eredményt mutat a teszteken.

A szoftver természetesen a legújabb iOS, ami ha kijön az újabb szinte azonnal frissíthető. Az Apple üzletpolitikáját ismerve még évekig le lehet majd rá tölteni az újabb szoftvereket.

A készülék természetesen az Apple-től megszokottan 4 változatban érhető el, 16, 32, 64 és 128 GB tárhellyel. Ezek közül a 16GB maximum fiatabbaknak éri meg, de akik komolyan használják, vagy filmeznek rajta azoknak ajánlott ennél nagyobb változat.

Külső
Az iPad Air megkapta, a tavaly az iPad Minin debütált hátlapi designt. A fémből készült, minden bizonnyal strapabíró felületen alig helyeztek el pá apróságot. Legfelül, ha hátulról nézzük, bal oldalt foglal helyet a kamera, középen egy hatalmas Apple logó, lent pedig az iPad felirat valamint a specifikációk, és nagyjából ennyiben ki is merül a hátlap kialakítása. Jobb oldalt találjuk a hangerőállító gombokat valamint a némító funkciót ellátó kis kapcsolót. Bal oldalt semmi nincs, ott teljesen üres a gép. Felül találjuk a 3,5 mm-es Jack aljzatot valamint a bekapcsoló gombot. Alul a már ismert Apple Lightning csatlakozó bemenetét valamint a hangszórót találjuk.
Ami igazán változott, az az előlap. Bár azért ez sem hatalmas méretekben, csak éppen annyira amit az iPad felhasználók már akartak egy ideje. Ez a változás abban merül ki, hogy a kijelző körülötti kis szegélyt levékonyították, ezzel kényelmesebbé téve a használatot.

Az egész készülék is soványabb lett, az eddigi 9,4 mm helyett most 7,5 mm vastagsággal büszkélkedhet.


Végkövetkeztetés:
Külső                                      10/10              Az Apple-től ezt várjuk
Design                                     5/5                 
Anyaghasználat                    5/5                  Már megszokott minőségi anyagok
Belső                                      10/10
Rendszer                                5/5
Hardver                                  5/5
Felhasználói élmény             10/10              Az iOS 7 és a hardver együtt tökéletes
Kamera                                   4/5
Kezelhetőség                         5/5


Ha tetszett a cikk iratkozz fel, dobj egy +1-et vagy lájkolj facebookon, az oldalt a kis ikonra kattintva éred el, bal oldalt felül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése