2013. október 20., vasárnap

Sony Xperia Z

SONY Xperia Z



A telefonok egy új ágát képviselik az ilyenek. Hatalmas méreteikkel nem lehet őket nem észrevenni. Az ekkora eszközöknél már nem tudom eldönteni Táblagép vagy telefon az adott eszköz. Népszerűen csak Fableteknek nevezik őket. Ezek az átmenetek a két méret között, ami tabletnek kicsi, de telefonnak nagy.
Ritkán látok ilyet, de mindig elmosolyodom amikor meglátok egy embert e feje mellett egy ilyen 5”-os vagy nagyobb tepsivel.


Ezeket már nem lehet egy kézzel használni, nem lehet egyszerűen dolgokat végrehajtani, ehhez már két kéz kell.
Viszont, hogy ne csak szidjam őket, az biztos, hogy egy böngészés, egy filmezés vagy egy játék hatalmas élményt nyújthat.

És akkor lássuk mai telefonunkat, a SONY Xperia Z-t.


A Sony Xperia termékcsalád egyik legújabb darabja, egy hatalmas eszköz a Z. A kijelzője FullHD a kamerája szintén, a színei élethűek, a fogása viszont, na, az kicsit kellemetlen. Két kézben remekül fekszik, de ha az ember 1 kézzel akarja használni, szörnyen kényelmetlen.

Ma volt szerencsém rövid időre beleásni magam egy ilyen készülékbe.





A külső
Egy hatalmas tégla. Több nem jut eszembe róla.
Na de akkor komolyan, az elő és hátlap egyaránt üvegből van. Tessék? Milyen törékeny eszköz lehet ez, ekkora üvegfelületek? És mivel küszöbölte ki a SONY a szörnyű baleseteket, amikben a méregdrága készülék szilánkosra törik? A fém keret, úgymond védőkeretként is funkcionál, ami kicsit túlnyúlik az üvegfelületeken, éppen annyira, hogy elnyelhesse az ütéseket.
A készülék vízállónak lett meghirdetve, nos, ezt az általam kipróbált készüléken nem próbálhattam ki, de a felhasználói vélemények megoszlanak. Van, aki azt mondja, hogy nem vízálló, van aki azt hogy igen.
Az előlep megszokott, rajta csak a kijelző hangszóró és egy előlapi kamera kaptak helyet, na meg persze a jól megszokott érzékelők. Az érintés érzékeny gombok felköltöztek a kijelzőre, a tabletekhez hasonlóan.








Jobb oldalt kapott helyet a nagyméretű, kör alakú, krómozott felületű bekapcsoló gomb valamint a
hangerőszabályzó és egy kis ablakocska. Ez rejti magában a MicroSIM kártyát.

Felül szintén egy kis ablak alatt található a 3,5 mm.es Jack aljzat, mellette viszont semmi, egyedül foglalja be a felső részt.

Bal oldalt legfelül az microUSB csatlakozó kapott helyet alatta microSD kártya ablaka, és legalul a dokkolóhoz tartozó két kis kivezetés, ezek az egyetlenek, amik nincsenek lefedve, de ezeknek nem is kell.
A hátlapon kapta meg megszokott helyét a kamera, alatta a LED villantó, tőlük kicsit jobbra pedig a mikrofon ül.


A kijelző
Az a hatalmas kijelző, ami a telefon előlapjának nagy részét kitölti hatalmas felbontással, 1920×1080 pixellel rendelkezik. Ez 441 ppi arányt eredményez, ami hatalmas, és emellett csodaszép színekkel és kiváló betekintési szöggel büszkélkedhet. A megjelenítő egyébként 5”-os, de felbontása táblagépeket megszégyenítő.



Hardver, rendszer
A rendszerét tekintve, azon amit én használtam egy 4.2.2-es Android fut, ami a legújabb, amit ismerek, bár eredetileg a 4.1.2-essel jelent meg.
A rendszer jól optimalizált, nem akad, nem gondolkozik sokat.
Hardveres téren megjelenése idején nem volt nála jobb telefon, egy Krait, négy magos, magonként 1,5 GHz-es processzor teljesít 2GB RAM kíséretében szolgálatot, egy Adreno 320-as grafikus gyorsító közreműködésével. A belső tárhely 16GB mely ugye memóriakártyával bővíthető.


A kamera
A hátlapon egy 13 megapixeles kamera csücsül, ami egy Exmor RS technológiával egészül ki. Mellette szolgálatot teljesít egy LED villantó, viszont a SONY Xperia S-ről megszokott dedikált kamera gomb eltűnt.
Akármennyire is jónak hangzik ez a kamera, talán mégse a legjobb. A képek zajosak, a vonalakat elmossa, de ezek, lehet, hogy egy sima szoftveres frissítéssel eltűnnek majd vagy már el is tűntek.

Végkövetkeztetés:
Külső                                                              4,5/5
Rendszer                                                       5/5
Hardver                                                         5/5
Kamera                                                          2,5/5
Kezelhetőség                                                3,5/5
Ár-érték arány                                              4/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése