2013. október 17., csütörtök

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020
Fényképezésre született

A Nokia Lumia 1020. Ez egy a számomra még használható méretű telefonok közé tartozó, Windows Phone-t futtató eszköz.
Megjelenésében egy átlagos Nokia Lumia családtag, egészen addig, amíg a hátlapjára nem tekintünk. Itt található ugyanis az a kamera amit már nagyon régóta vár sok-sok felhasználó. Legutoljára ilyen a Nokia 808!-nál volt, ez azonban még azt is felülmúlja.


A rendszer
Mint ahogy azt már leírtam ez a készülék a többi Lumia okostelefonhoz hasonlóan a Windows telefonra optimalizált változatát futtatja. Ez a rendszer egészen kifinomult, egyszerű, a flat design van, akinek tetszik van akinek nem. Nekem személy szerint nem igazán, de mindenkinek más az ízlése.
A Windows a már megszokott, nem változott semmi az eddigiekhez. A későbbiekben, ha sikerül hozzájutnom egy Windowsos telefonhoz, akkor a rendszerről is részletes leírást tartok.
Pillanatnyilag amit leírhatok róla, az a szokásos adatok. A térképe a már megszokott Nokia térkép, ami valamiért egy olyan nevet kapott, ami magyar nyelvben talán viccesnek veszi ki magát. A Nokia a HERE Maps nevű térképszolgáltatást futtatja.
Alkalmazásboltjában nagyjából 170 000 applikáció érhető el. Ez kicsinek tűnik az Android több mint 1 milliós számához és az App Store 900 000-es számához képest, de ez egy még fiatalnak számító platform, ezért nem csoda, hogy kevesebb rá a program.









Külső
A telefon, a szokásos Lumia köntöst kapta a hátulján egy hatalmas kamerával.
A bal oldala teljesen üres, ott semmit nem helyeztek el.
A jobb oldalán található a 3 kötelező gomb:
            - Hangerőszabályzó gombok
            - Képernyő feloldó/lezáró és kikapcsoló gomb
            - Fényképező gomb
A Windows Phone követelménye, hogy legyen vényképező gyorsgomb elhelyezve a telefonon. A Nokia készülékeken talán elsőre nehezebb megtalálni ezt, mivel nincsenek dedikálva a gombok, így ki kell találni, hogy melyik a lezáró és melyik a kamera, bár ez az első kézbevétel után azonnal kitalálható.



A készülék tetején található a 3,5mm-es Jack ajzat, mellette egy kis, a dobozban mellékelt tűvel felnyitható fülecske. Ezen fül alatt találjuk a MicroSIM foglalatot. Ami engem zavar kicsit, hogy a készülékben nincs lehetőség MicroSD kártyával való bővítésre, de az alap memóriája is elég erős, egy átlag felhasználónak.
A telefon belső tárhelye maga 32 gigabájt, ez soknak hangzik de a 41 megapixeles kamerával lőtt képek indokolják ezt.
A telefon alján helyezkedik el a microUSB csatlakozó valamint a hangszórónak kivágott rés.
A készülék anyagában színezett polikarbonát anyagokból készült.
A ház nem szétszedhető, úgynevezett Unibody kialakítású.


A kijelző.
A megjelenítő egy AMOLED technológiájú HD felbontású érintés érzékeny kijelző. Fizikai méreteiben 4,5”-os míg pixelben mindez 1280×768 pixelt jelent. Ezt a kijelzőt a Nokia ellátta a Clear Black technológiával, de az AMOLED panel alapból angyon szép képet ad, így ez csak fokozza. Az egészet egy Gorilla Glass 3-as üveglap védi, ami óv az ütésektől és karcolódástól.



A kamera
Talán ez a telefon legfontosabb része, a mostani esetben. Ez a készülék egy 41 megapixeles modult kapott, ami kiemelkedő a mobilpiacon.
A kamera kicsit kiemelkedik a hátlapból, de ha letesszük, nem kell aggódni, az érzékelő előtti lencse szintén karcálló.
A fényképek elkészítésében két fényforrás segíti a munkánkat. A kisebbik a fókuszálásban segít bennünket, míg mellette egy xenon villanó helyezkedik el. Ez megfelelő módon világítja be a megörökíteni kívánt eseményt, teret.

Hardver
A telefon habár csúcsmodell, az Androidétól elmaradó számadatokkal operál. De ez neki bőven elég. Az 1,5 Gigahertzes Snapdragon processzor a 2Gb rammal és az Andreno 225-ös GPU-val gond nélkül működtetik a telefont. A Windows Phone ennél még gyengébb konfiguráción is akadás nélkül fut, így ezen is.

A készülék rendelkezik Bluetooth modullal, NFC is bujkál benne, és persze a már jól megszokott GPS, ami egy mai okostelefonból kimaradhatatlan.
A böngésző az Internet Explorer, ami habár flash támogatással nem rendelkezik, minden más szempontból tökéletes.

Végkövetkeztetés:
Külső               A megszokott Lumia design                                      4/5
Rendszer        A megszokott Windows Phone                                  3/5
Hardver          A Windows rendszerre és mindenre tökéletes         5/5
Kamera           Ennél nincs jobb a piacon                                         5/5

Kezelhetőség                                                                                    -/-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése