2014. augusztus 6., szerda

iPhone 5S

iPhone 5S


Az általam nagyon várt tesztek egyike, az iPhone 5S.


Nos akkor vágjunk is bele.

Miben újabb az új?
Az új iPhone 5S rengeteg újdonsággal érkezett meg a nagyközönség elé.
A telefon mind hardveresen mind szoftveresen sokat fejlődött.
Az Apple kidolgozott egy újfajta processzort, és ezzel bevezette a 64 bites technológiát a telefoniparba.

Akkor kezdem a megszokott sorrendben.


A külső
Az iPhone 5S lényegében teljesen ugyanúgy néz ki mint elődje, az iPhone 5, néhány apró eltérésben.
Megmaradt ugyanúgy a fekete és fehér szín, valamint megjelent a pezsgő szín is. A 2 régi szín azonban új nevet kapott, a fekte megkapta az asztroszürke nevet a fehér pedig az ezüst nevet.
A kialakítás maradt a régi, üveg-fém borítás, a keret ugyanúgy a megszokott 4 részre osztott, a feketénél a korábbinál kicsit világosabbra színezett antennaként is szolgáló fém keret.
A hátlapon továbbra is ott díszeleg a hatalmas Apple logó, a kiharapott alma ami ma már szinte mindenki által ismert szimbólum.

Felette az iSight kamera, ami megmaradt 8MP-es, de az új szoftveres újításoknak hála sokkal szebb képeket képes készíteni, mint elődjei. Működését immár egy helyett 2 LED segíti.
Azért a rendhagyás kedvéért körbeforgatva ezeket láthatjuk rajta:
Felülhelyezkedik el a főgomb, és az előző modelltől eltérően itt már más helyet nem kapott, jobb oldalt található a nanoSIM foglalat, alul van talán a legtöbb dolog. Középen egy Lightning névre keresztelt csatlakozó valamint ide vándorolt le a 3,5 mm-es Jack aljzat. Két rács helyezkedik itt el, bal oldalt a hangszóró, jobb oldalt a mikrofon. És végezetül jobb oldalt kapott helyet a mgeszokott némító gomb, és a két hangerő szabályozó is.




A kamera
Na szóval, a kamera minősége javult, felbontása maradt. Sokan ítélkeznek, úgy, hogy kisebb a felbontás akkor gyengébb kép minősége is. A villanó immár egy újfajta technológiát használ, egy fehér illetve egy narancssárga LED-et is egyszerre. A narancssárgának úgy állítja az erejét hogy az akár a legrosszabb fényviszonyok mellett is kiváló képeket hozzon létre.

Az előlapi kamera is megmaradt a maga apró méretében a hangszórónyílás felett középen. A FaceTime kamera 1,2 megapixeles, videót 720p-s felbontásban képe rögzíteni.
Az érzékelő egy hátsó megvilágítást is kapott.

Adatkommunikáció
Megjelent az AirDrob nevű szolgáltatás mellyel Wi-Fin keresztül bármikor képet vagy bármilyen fájlt küldhetünk egy másik iPhonenak nagy sebességgel.
Sajnos bluetooth adatkommunikációra még mindig nincs lehetőség, a modul csak az autós kommunikációs eszközökkel, kihangosítókkal és bluetooth headsettekkel hajlandó kommunikálni. Illetve a megfelelő Bluetooth billentyűzetekkel.

Érzékelők
Nos ez külön menüpontot kap, hiszen egész érdekes dolog került közéjük. Majd kiemelem, bár erre gondolom nem lenne szükség.
Belekerült egy Háromtengelyes giroszkóp, egy Gyorsulásmérő, Közelítésérzékelő, Intelligens fényérzékelő valamint egy Ujjlenyomat-azonosító érzékelő.



Nos az újlenyomat érzékelő, az Apple egy nem teljesen egyedi, de újítása. Nagyon érdekes belegondolni, hogy mostantól nincs szükség jelszavakra, kódokra, PIN-ekre, elég csak az újunk.
Az eszköz a főgomb helyén lett kialakítva, ami régen normális fizikai alapú volt, most viszont már érintés érzékeny is egyben.
A technológiáról több dolgot nem nagyon tudok mondani, talán ennyi is ami fontos róla, megkönnyíti a használatot.


Kijelző
A kijelző maradt a megszokott 4”-os 16:9-es formátumú Multi-Touch kijelző. Retina felbontásra képes, azaz 1136×640 pixel a képsűrűsége, ami 326 pixel/inch-et eredményez.
A kontrasztarány maradt a tipikus 800:1-hez.

Hardver
Az új A7-es Chip 64 bites architektúrája páratlan teljesítményt eredményez, és mellette az M7 mozgáskövető koprocesszor segíti a munkáját.




Szoftver
Az új iOS 7, az Apple teljesen újratervezte és szinte a nulláról újraépítette saját rendszerét. Legnagyobb újításai a Flat design, ami azt jelenti, hogy minden sima, semmi 3d hatás nincs benne, (szerintem ez nem a legjobb ötlet volt az Apple részéről) egyedül a háttér az ami a telefon forgatásával kicsit változik. Bevezették az alulról előhozható vezérlőmenüt, amiben már sok mindent elérhetünk egy újmozdulattal. A MultiTasking is mint új funkció kapott helyet.
A rendszer nagyon élénk színekkel operál, szinte már kirívó, ráadásul a fekete készülékhez nem is nagyon illő.

Egyéb adatok
A gyártó három különböző modellt kínál színenként, a 16, a 32 és a 64 gigabájtosat. Ez azonban tovább nem bővíthető semmilyen módon.

Árak
A telefont jelen pillanatban 290-301 ezer forint körülire becsülik, ami szerintem sok érte.

Végkövetkeztetés:
Külső                                                                                                 5/5
Rendszer                                                                                           4,5/5
Hardver                                                                                            4,9/5
Kamera                                                                                             3/5
Kezelhetőség                                                                                    5/5
Ár-érték arány                                                                                 2/5
Újítások                                                                                            5/5
Adatküldés    (új technika, régi még mindig nincs [Bluetooth])    4/5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése